Heureka.sk - nákupný radca


Poradňa Sušené mäso

Čo je sušené mäso?

Sušené mäso je nutrične hodnotná pochúťka bohatá na bielkoviny určená predovšetkým športovcom, vodičom a cestovateľom. Skvele sa hodí aj ako náhrada nezdravých pochutín k televízii, pre návštevy či na firemné akcie. Výhoda sušeného mäsa tkvie v pomere jeho váhy k obsahu bielkovín v ňom obsiahnutých, praktickosti, nenáročnosti na skladovanie a dlhej trvanlivosti.
 
 
Na prípravu sa používa kvalitné mäso zbavené tuku. Sušením, teda zbavovaním sa vody, stráca mäso na hmotnosti, ale nie na kvalite. V priemere sa na 100 g sušeného mäsa použije 240 gramov mäsa čerstvého. Výsledkom sú ľahké, tuhšie kúsky hmoty; a to všetko pri zachovaní výživových hodnôt. Sušenie mäsa sa používalo už v minulosti predovšetkým vďaka vynikajúcej schopnosti predchádzať skazeniu mäsa, a preto je vhodné i pre milovníkov mäsa na cestách, ktorí nemajú prístup k chladničke. Skladovacie teploty sa pohybujú v rozmedzí od +5 do +30°C, pričom je garantovaná až 12 mesačná trvanlivosť.
 
Dnešný trh ponúka pestrú škálu sušeného mäsa, ktoré sa líši druhom mäsa, výrobcom, cenou, kvalitou, chuťou i spôsobom spracovania.
 
 

Ako sa delí sušené mäso?

Sušené mäso sa delí do niekoľkých kategórií v závislosti na spôsobe jeho spracovania. Na svete existuje mnoho spôsobov úprav sušeného masa deliacim sa pôvodom vzniku. U nás sú najviac známe a komerčne dostupné predovšetkým typické americké „jerky“, pod ktorými si predstavíme sušené plátky, či juhoafrický „biltong“, kde sa vďaka úprave zmení i štruktúra mäsa.
 
Jerky sa krájajú na tenké plátky už pred samotným sušením. Tradične sa pridáva len soľ pre zachovanie konzervačných vlastností a korenie, pričom nasleduje sušenie vzduchom.
Pri úprave spôsobom biltong je najskôr mäso marinované v zmesi soli, korenia, bylín a hnedého octu. Práve posledná zmieňovaná zložka má za následok zmenu štruktúry mäsa. Do výslednej podoby, ktorú môžeme kúpiť, sa mäso dostáva až po samotnom sušení, kedy sa krája na tenké prúžky. 
 

Aké mäso zvoliť do diéty? 

Vzhľadom k excelentnému zloženiu je do rysovacej i objemovej diéty vhodné ktorékoľvek sušené mäso. Je potreba brať na vedomie, že ide o pochutinu, sušeným mäsom je možné teda nahradiť napríklad 1 jedlo denne, prípadne počítať pri jeho konzumácii s denným príjmom bielkovín. Konkrétne sa v 100 gramoch nachádza od 40 do 70 gramov bielkovín pri 1 – 4 gramoch tuku i sacharidoch (hodnoty sa líšia v závislosti od druhu mäsa i výrobcu); avšak v rámci zdravého životného štýlu je potrebné dávať pozor na príjem soli. Z tohoto hľadiska je najvhodnejšie čisté mäso, teda bez akýchkoľvek pridaných príchutí. 
 
Pre úspešnú konzerváciu mäsa sa pri spracovaní pridáva soľ. Najmenej soli sa nachádza v originálnych jerky, teda v čistom hovädzom, bravčovom či hydinovom mäse. Originálny biltong je hovädzí a zverinový. Ak zvolíte dochutený variant, je potreba počítať s pridanými arómami a extraktmi. Doporučená denná dávka soli činí pre dospelého 5 g, pričom v štandardnom 25 gramovom balíčku sušeného mäsa sa nachádza 1 – 1,5 g. 
 
 

Aké príchute je možné zvoliť?

To samozrejme závisí na vašich osobných preferenciách. Pokiaľ prírodnému sušenému mäsu bez príchute neholdujete, iste stojí za skúšku niektorá z pikantných či sladších príchutí. Priaznivci pikantného iste poteší klasická príchuť s peprom či chilli, sladké chuťové poháriky zase pohladia jerky barbecue.
 
Na trhu sa pohybujú sušené mäsa od výrobcov ako zo Slovenskej republiky, tak zo zahraničia, a v rámci konkurencieschopnosti prichádzajú na svet nové, inovatívne príchute veľmi často. Objavujú sa najrôznejšie orientálne príchute, extra štipľavé či naopak sladké. 
 
 

A čo intolerancia na lepok či laktózu?

Niektorí výrobcovia uvádzajú lepok i laktózu v zložení, iní zase upozorňujú na možnosť ich výskytu z dôvodu spracovania masa na linkách, kde sa tieto dve zložky objavujú. Odporúčame vždy dôkladné prehliadnuť zloženie.
 
Najvyššiu pravdepodobnosť výskytu laktózy či lepku je možné očakávať u dochuteného sušeného mäsa, avšak naraziť na nich je možné i vo variantoch bez príchute. Pokiaľ netrpíte intoleranciou na ani jednu zo zložiek a snažíte sa ich len vylúčiť zo stravy v rámci zdravého životného štýlu, malo by vám vyhovovať prírodné mäso od všetkých výrobcov na trhu. V ostatných prípadoch konzultujte zloženie na zadnej strane obalu.
 
 
 
Autor článku: Aktin.cz
 
Porovnať sušené mäso