Ako vybrať sušené mäso?

Sušené mäso je skvelou desiatou, ktorá vám dodá energiu. Hodí sa ale aj na občasné maškrtenie, pretože je veľmi chutné. Aké druhy sušeného mäsa existujú a čo všetko obsahujú?

Sušené mäso je skvelou desiatou, ktorá vám dodá energiu. Hodí sa ale aj na občasné maškrtenie, pretože je veľmi chutné. Aké druhy sušeného mäsa existujú a čo všetko obsahujú?

Doba čítania 5 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Druhy sušeného mäsa

Hovädzie sušené mäso

Hovädzie sušené mäso je skutočnou pochúťkou, ktorú si radi doprajú aj vrcholoví športovci .

  • Zdravé

  • S najrôznejšími príchuťami

  • Dodáva energiu

  • Vyrába sa z prémiových kúskov mäsa

  • Chutí výborne

  • Vyššia cena

  • Občas obsahuje nezdravé konzervanty

Bravčové sušené mäso

Bravčové sušené mäso sa rovnako ako to hovädzie vyrába z prémiových kúskov mäsa.

  • Zdroj vitamínov a bielkovín

  • Bez chemických prísad

  • Rýchly zdroj energie

  • Veľmi chutné

  • Veľa príchutí

  • Vyššia cena

  • Môžu byť prítomné nezdravé konzervanty

Morčacie sušené mäso

Morčacie sušené mäso sa najčastejšie vyrába naslano, ale nájdete aj sladké varianty.

  • Chutné

  • Zdravé

  • Rýchly zdroj energie

  • Tradičné aj netradičné príchute

  • Vyššia cena

  • Občasná prítomnosť nezdravých konzervantov

Hmyzie sušené mäso

Hmyzie sušené mäso si môžu dopriať tí, ktorí radi skúšajú nové chute. Ochutnať tak napríklad môžete solené červíky, larvy potemníka múčneho alebo chrumkavé cvrčky.

  • Zdroj bielkovín

  • Zdravá desiata

  • Nízky podiel tuku

  • Len pre odvážnych

Iste si pochutnáte aj na jeleňom, losom, kačacom, kuracom, diviačom, sobom či klokaňom sušenom mäse.

Podľa čoho vybrať

Príprava sušeného mäsa

Sušené mäso sa rozhodne nepripravuje a nesuší len jedným spôsobom. Rozpoznávame hneď tri typy prípravy, ktoré sa od seba líšia tým, v akej krajine spôsob prípravy mäsa vznikol.

Biltong

Sušené mäso biltong vzniklo v Južnej Afrike. Pripravuje sa z plátkov surového mäsa. Mäso sa krája na dlhé pruhy naprieč svalovinou alebo pozdĺžne. Plátky sa následne marinujú.

Jerky

Jerky je americkým spôsobom prípravy sušeného mäsa. Zo surového mäsa sa odstráni tuk, mäso sa nakrája na plátky a tie sa potom usušia.

Basturma

V Ázii sušené mäso pripravujú úplne inak. Celé šály mäsa sa obalia v kruste pripravenej z korenia a potom sa sušia niekoľko týždňov. Pred konzumáciou sa mäso nakrája na tenučké plátky.

Zloženie

Pred kúpou sušeného mäsa sa vždy pozrite na to, z čoho sa skladá. Niektorí výrobcovia chcú zvýšiť trvanlivosť sušeného mäsa tým, že do neho zbytočne pridávajú škodlivé konzervanty. Tiež používajú napríklad arómy, sladidlá, farbivá alebo zvlhčovadlá. Také prísady v sušenom mäse nemajú čo robiť.

V 100 g sušeného mäsa by malo byť obsiahnuté 50 g bielkovín. Samozrejme však obsahuje aj morskú alebo klasickú jedlú soľ, korenie, rastlinný olej, prípadne napríklad cesnak alebo inú príchuť. Čím menej surovín v zložení nájdete, tým lepšie.

Hovädzie sušené mäso patrí k tomu najdostupnejšiemu na slovenskom trhu.

Príchuť

Sušené mäso sa vyrába v mnohých príchutiach, napríklad je obalené v chilli, citróne a zázvore, v teriyaki omáčke či v najrôznejších bylinkách. A samozrejme na trhu nájdete aj čisté sušené mäso bez príchute. Výrobcovia s obľubou pridávajú k sušenému mäsu aj orechy alebo sušené ovocie.

Množstvo

Sušené mäso nie je práve najlacnejšia záležitosť, preto si dobre rozmyslite, aké množstvo si nakúpite. Mäso sa balí po 25 g, 30 g, ale aj 50 g alebo 90 g. Výnimkou nie sú ani 100 g balenia alebo výhodné veľké balenia.

Domáce sušené mäso

Chcete si doma vyrobiť svoje vlastné sušené mäso? Potom sa vám určite bude hodiť náš rýchly a jednoduchý recept. Je však potrebné zaobstarať si domácu sušičku na mäso, prípadne klasickú sušičku na potraviny.

Príprava:

  • Kvalitné hovädzie, morčacie alebo napríklad kuracie mäso si nakrájajte na 3 mm hrubé plátky.

  • Teraz ich stačí posoliť, okoreniť, prípadne pridajte sušené bylinky.

  • Plátky mäsa naložte na tanier, prikryte ich potravinárskou fóliou a nechajte ich 1 deň odležať v chladničke.

  • Druhý deň presuňte plátky mäsa do sušičky. Že sú dostatočne usušené spoznáte na prvý pohľad. Zvyčajne sa však mäso marinuje pri teplote 60 °C šesť až osem hodín.

Najčastejšie otázky

Iste. Kalorická hodnota 25 g sušeného mäsa bez príchute sa pohybuje od 230 do 270 KJ. Obsahuje množstvo bielkovín a takmer žiadne sacharidy. Navyše vám skutočne stačí len pár kúskov a budete sa cítiť sýti na dlhú dobu.

Niektorí výrobcovia na obaloch svojich výrobkov uvádzajú, že lepok obsahujú, preto si vždy radšej prečítajte, aké ingrediencie boli pri príprave mäsa použité.

Po otvorení balenia odporúčame sušené mäso skonzumovať do 24 hodín.

Iste, pokiaľ teda nie je výrazne korenené. Niektorí výrobcovia však vyrábajú sušené mäso priamo pre detské zúbky. Je tak o niečo mäkšie ako klasické mäso.